Ga naar hoofdinhoud

De geschiedenis van Aruba

De geschiedenis van Aruba begint met de bewoning van de Caquetios indianen, een stam van de Arowakken, vanuit Venezuela, om te ontkomen aan aanvallen door de Cariben. Resten van de vroegste bewoning op Aruba dateren van ongeveer 1000 na Chr. Door de afgelegen ligging ten opzichte van andere Caribische eilanden en de sterke stroming, bleven de Caquetios meer gebonden aan Zuid-Amerika dan aan de Caraïben.

Aan het eind van de 15e eeuw werd het gebied bezocht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Aangenomen wordt dat Alonso de Ojeda het eiland als eerste bezocht in 1499. Hoewel hij een kolonie stichtte, was deze beperkt in opzet. In tegenstelling tot op veel andere Caribische eilanden ontstond er geen plantagecultuur op Aruba. De Spanjaarden stuurden veel Caquetios naar Hispaniola waar ze als slaven te werk werden gesteld in de mijnen.
In 1636 werd Aruba overgenomen door de Nederlanders en bleef onder Nederlands gezag tot op heden, afgezien van een periode tussen 1805 en 1816 toen de Britten het gezag overnamen tijdens de napoleontische oorlogen.

In 1824 werd bij Bushiribana goud gevonden. De hierop volgende goudkoorts werd gevolgd door welvaart die gebracht werd door de komst van een olieterminal voor de overslag van olie in 1924 en in 1928 de opening van een olieraffinaderij. Dit was de Lago Oil & Transport Co. Ltd., een dochteronderneming van Standard Oil of New Jersey. De Lago-raffinaderij bevond zich aan de oostzijde van het eiland, terwijl Royal Dutch Shell de Eagle Refinery aan de westzijde, die kort na de Tweede Wereldoorlog werd gesloten.
De laatste decennia van de 20e eeuw zagen een enorme toename van de toeristenindustrie, wat de belangrijkste economische pijler werd toen de olieraffinaderij in 1985 tijdelijk werd gesloten. Door het toerisme is er een lage werkloosheid op Aruba.
Op 1 januari 1986 scheidde Aruba zich af van de overige Nederlandse Antillen en werd een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden (status aparte).

De Locals

De Arubaanse cultuur is een bijzonder resultaat van ontmoetingen tussen diverse volken uit verschillende werelddelen met elk hun eigen tradities. Afrikaanse, Spaanse, Portugese, Latijns-Amerikaanse en Nederlandse invloeden zijn duidelijk te herkennen. De verschillende invloeden spiegelen zich af in taal, muziek, dans en de lokale keuken.
Indianen (Caquetios en Arowakken) waren de oorspronkelijke bewoners van het eiland. De oorspronkelijke bewoners van Aruba zijn, door de jaren heen, bijna geheel opgegaan in de mix van Antilliaanse, Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Europese bevolking maar wie er oog voor heeft kan toch nog steeds kenmerken ontdekken van de Caquetio voorouders.

De Arubanen zullen je met open armen ontvangen op hun eiland, of je nu voor de korte termijn of voor de lange termijn een woning huurt. Onze woningen op Aruba zijn van alle gemakken voorzien en bieden je veel privacy.

Bijna iedere bezoeker van Aruba is aangenaam verrast door de opgewekte vriendelijkheid van de Arubanen. De Arubaan is over het algemeen gemoedelijk en hulpvaardig. Raak met ze aan de praat en dan zul je zien dat het ijs snel gebroken is en je ze leert kennen als aardige, hartelijke en goedlachse mensen. Stap gerust eens een lokale bar (snack) binnen voor een maaltijd of een drankje en je zult zien dat je, na de gebruikelijke ‘bon dia’ bij binnenkomst, hartelijk ontvangen wordt. Spreek je na een tijdje (een paar woordjes) Papiamento, dan gaan helemaal alle deuren voor je open (letterlijk en figuurlijk). Investeer in hun cultuur en je ontvangt het dubbel en dwars terug.

logo-retina

Zoek in ons woningaanbod

Zoek in ons aanbod huurwoningen op Aruba.

Vind de perfecte woning!

Vind door middel van de handige filters eenvoudig de woning die bij u past.

Contacteer ons

Stuur ons een email of geef ons een belletje. Tel: +31-6-50445083